Monolit vasbeton szerkezetü medencék

Monolit vasbeton szerkezetű medencék

Világszerte a medenceépítésben a legjobb és legmagasabb színvonalat a monolit vasbetonból készült – csempével vagy üvegmozaikkal burkolt medencék képviselik. (aquaparkok, sportlétesítmények és egyre inkább az igényes magánmedencék) Magán medencék építésében kialakult tapasztalatok alapján, csak ez a kivitel teszi lehetővé, hogy formája, mérete, mélysége tetszőleges és az eltérő igényeknek megfelelő legyen. A javasolt vízmélység 1,35 m. A zsalurendszerünk erre a vízmélységre lett tervezve.
A szakszerűen kivitelezett vasbeton medencék tartósságát a megfelelõ és kellően tömörített vasalt beton biztosítja. Ennek elõfeltétele a megfelelõ gyakorlatú statikus tervezés.
Zsalurendszerünk 25 cm vastag vízzáró betonfal építését teszi lehetõvé.
A medence építését két ütemben kell végezni. Elõször az alaplemezt kell elkészíteni, majd az oldalfalat. A két betonozási ütem közti munkahézagba vízre duzzadó tömítõ szalagot kell elhelyezni.
A német DIN szabvány szerint a medencék vasbeton szerkezeteinek minimum hat hónapig javasolt a pihentetése. Ez csökkenthetõ három hónapra megfelelõ betontechnológia szigorú betartása mellett. Csak betonkeverõ üzemek tudják szavatolni a megfelelõ cement és finom mész tartalmat, szemcseszerkezetet, alacsony víz – cementtényezőt és a bedolgozhatóságot biztosító folyósító vegyszerezést. A burkolás megkezdése elõtti várakozás a vasbeton hidratációs és száradási zsugorodásának lejátszódása miatt szükséges. Tovább